River Park
EN

Ланд. Арх. Добромира Лулчева: Идеята зад River Park е хора и природа да живеят заедно

Ланд. Арх. Добромира Лулчева е част от основателите на Landscape Design Studio, създадено през 2016 г. с визията да създава пространства, носещи усещане за природа. Като ландшафтен архитект смята, че най-важното е да творят с усет към естетиката, устойчивостта и баланса в  средата, която изграждат. Идеята да работят в хармония с природата е вплетена дори и в мотото на студиото – “sense of nature”. В стила им водещо е винаги усещането за природа и без усилие успяват да го интегрират във всеки проект. River Park се нарежда сред проект, по които работят с най-голямо удоволствие, тъй като получават абсолютната свобода да следват точно тази визия.

 

1. Досега сме чували много за концепцията на River Park – жилищен парк, който цели да върне природата в живота на хората. На какъв етап от създаването на проекта се включи Вашето студио?

Когато инвеститорът се обърна към нас, вече имаше ясна идея и концепция, за това какво иска да постигне като комплекс и като външна среда. Дойдоха с идеята да създадат уникално място за живеене с множество различни по функция  открити пространства, което е похвално. Колегите от ИПА бяха разработили градоустройството, архитектурата и инфраструктурата, а ние трябваше да интегрираме всичко в една естетически издържана и природна среда. Включихме се от момента, в който се започна с работния проект за изпълнение на паркоустройството на комплекса.

 

2. Какво беше първото ви впечатление, когато видяхте проекта в студиото?

Бях много приятно изненадана! Това е един от малкото инвеститори в България, чиято цел е не да постигне максимално застроени площи, а да изгради една цялостна и завършена устойчива среда. За мен, като ландшафтен архитект това бе много добра възможност и с екипа ми направихме всичко възможно да станем част от проекта. Визията, която г-н Нив иска да постигне, се възприема трудно за голяма част от инвеститорите в България или е поне на по-заден план. Тази добавена стойност, която ландшафната архитектура дава в една изградена среда, все още остава недооценена за голяма част от обществото. Похвално е, че инвеститорите на River Park оценяват предимствата на живота в близост до природата и поставят това като основен фокус на целия проект. Това ми позволи да разгърна целия потенциал на познанията и въображението си, да  приложим на практика идеите си и година-две след като се реализира комплексът, ще имаме възможността да видим позитивния резултат от нашата съвместна работа и усилия. Резултатът от работата на ландшафтния архитект е като геометрична прогресия, увеличава се с всяка следваща година, така че истинския потенциал на създаденото ще се усети след 15-20 години.

 

3. Какви тенденции сте използвали?

Предимно това да пресъздаваш природата под някаква форма. Тази тенденция е актуална по света от доста години, но в България тепърва започваме да осъзнаваме ролята на природата и да работим по този начин, да използваме решения базирани на природата. Преди години навсякъде се виждаха правилни квадратни, кръгли, правоъгълни форми и  еднакво подрязани живи плетове. Докато в проекта сме заложили на асиметрията, на неправилните природни форми, пространствата да изглеждат  по-скоро естествени, отколкото създадени от човека. Това е една от любимите ми тенденции в дизайна – усещане за природа.

От друга страна е подборът на растителност – наблягаме на местните видове. Това е друго, което тепърва ще започнем да усещаме в България – че трябва да съхраним това, което имаме. Тук не визирам само природата, а изобщо средата, която ние хората изграждаме. Ние живеем в изградена среда, не в природна, и тя трябва да бъде абсолютно адекватна с особеностите на местоположението, климата и хабитатите наоколо. Съответно растителността да бъде съставена основно от местни видове. Такива, каквито са разпространени тук, още преди ние да се настаним по тези земи.

 

4. Какво беше най-голямото вдъхновение при подготовката на проекта?

Самото местоположение – между планината и града. Поглеждайки на юг - виждаш планината, поглеждайки на север – виждаш града. И навсякъде виждаш ту високи, ту ниски форми – има ги и в града, има ги и в планината. А между тях - река. И всъщност, едновременно планината, реката и градът бяха ключовите думи, по които работихме. Опитахме се да пресъздадем тази динамика в дизайна на откритите пространства чрез формите, текстурите, цветовете.

Другото голямо вдъхновение беше възможността едновременно да създадем дом за хората и дом за природата. Да използваме ландшафта като нещо, което да привлича не само хората, но и дивата природа – птици, насекоми, зайци и други животни. Идеята зад River Park е хора и природа да живеят заедно. Комплексът е достатъчно голям, дава възможността да се осигурят пространства както за хората, така и за природата, като същевременно всеки жител да има място където да почива, да се забавлява, да работи. И всичко това в чиста и здравословна среда.