River Park
EN

Иво Петров – Архитекти: Проектирахме къщите в River Park така че да бъдат дом, а не просто сгради

Иво Петров – Архитекти е архитектурна компания, основана през 1990 г. с амбицията да осигури на своите клиенти висококачествени услуги в проектирането на жилищни, обществени, индустриални и административни сгради – от градоустройствени разработки, през инвестиционно проектиране във всички проектни фази, до интериорен дизайн и обзавеждане.

River Park е един от мащабните проекти в портфолиото на Иво Петров Архитекти, по който са работили над 10 души от експертния екип на студиото. Проектирането на комплекса започва още през 2018 г. с изграждането на концепция и подготовката на редица креативни насоки от страна на арх. Деница Друмева и арх. Даниела Ангелова. Арх. Ангел Христов се включва на фаза технически и работен проект.

1. На какъв етап от планирането на River Park станахте част от проекта и колко време отне разработването му?

арх. Деница Друмева: Възложителят вече бе наясно с намерението си – да изгради жилищен комплекс от ново поколение, а ние като експерти трябваше да подготвим неговата креативна концепция и план за реализиране на цялостното инвестиционно намерение.

2. Какво е най-отличителното в комплекса River Park?

ДД: При старта на проекта идентифицирахме многобройни изисквания и желания на клиента и в тях имаше три важни ключови думи – уют, топлина и среда. Клиентът постоянно ни насочваше с думите, че иска къщите да са уютни и топли като усещане – да бъдат дом, а не просто сграда.

Важно също беше проектът да се възползва и да се впише в заобикалящата го среда. За да постигнем това, в концепцията на ландшафта са предвидени максимално много растения, типични за региона. Гледайки мастър плана на комплекса, се вижда, че са обособени зелени зони около реката ивътре в комплекса, където обитателите ще имат възможност за отдих, почивка и развлечение – барбекю зона, детски площадки, пейки, беседки и пешеходни алеи. Освен зелени зони, са предвидени пространства за всички участници в движението, тип „споделени улици“ - за автомобили и пешеходци.

3. Какво е отличителното в архитектурата на River Park?

ДД: В процеса на работа заедно с клиента преминахме през доста архитектурни варианти. Така достигнахме до финалната концепция за модерна, минималистична визия – изчистени линии без много бъбривост.

За да допълним усещането на уют и топлина, включихме дървото като един от основните  материали по фасадите. Включихме и някои  малко по-нестандартни решения - фалцовата ламарина, която обикновено се полага единствено по покривите, в River Park се обръща и по страничните фасади. Това „затваряне“ на ламарината допълнително създава усещането за завършеност, интимност и уют.

4. Какви са къщите в комплекса?

ДД: Имотът е много голям и, започвайки да правим мастър плана и да мислим за концепция, решихме, че ще обособим няколко типа къщи. Заедно с клиента уточнихме размерите и квадратурата на отделните жилищни единици. При толкова много жилищни единици бе предизвикателство да направим така, че този комплекс да не е скучен и монотонен. Създадохме три основни типа визии за къщите на комплекса, които се развиват спрямо фазите на реализация на проекта. За първата фаза заложихме на първия тип къщи като визия, в трета фаза на проекта предвиждаме друг тип визия, а втората свързваща фаза съчетава тези два типа визии. Независимо от различните типове визии, крайната визия на комплекса е едновременно единна и разнообразна.

Основното предимство на вътрешните пространства е, че те са изградени максимално в полза на зоните за живеене. Почти няма общи части в къщите и неусвоени пространства. Дневните са просторни, голямата височина на прозорците позволява на живущите да усетят още по-силно близостта с природата в дома си. Така средата влиза в дома и домът се вписва в средата. Къщите не са с чисти посоки. Искахме да ги разминем в посока и височина, така че всяка от тях да има максимално открита и красива гледка.

Арх. Ангел Христов: Предимство на всеки тип къща остава фактът, че се вписва идеално в новата реалност. В момента затворените жилищни комплекси от къщи са най-подходящи за актуалната ситуация. Проблем е, когато трябва да се преустрои един апартамент от 50 кв. м в тристаен апартамент. Къщите в тези комплекси са най-добрата форма за тази нова реалност. Тук доброто разпределение и пространството са даденост.

5. На какъв етап от проекта се намирате в момента?

АХ: Основно направление, по което работим в момента, е да следим процеса по изпълнение на строителството. Постоянно се срещаме с подизпълнителите, с които коментираме как да оптимизираме детайлите така, че да постигнем желания облик. Почти всеки ден има представители от проектантския екип на строежа, които следят и спазват за изпълнението съгласно проекта, който сме изготвили.

Голямо предизвикателство на този етап е това да удовлетворим максимално желанията на семействата, закупили къщи. Обикновено, след като човек си закупи нов дом, той иска да го приобщи максимално към нуждите си. При нас пристигат редица искания, което води до допълнителни задачи.

6. Българите избират жилищата си все по-прецизно и осъзнато. Запознати са много добре с най-дребните детайли и правят информиран избор. С какво къщите на River Park могат да спечелят купувачите?

АХ: Хората предпочитат комплекса заради връзката с града, която е изключително бърза, но в същото време имат предимството да живеят в къща. Притегателна е по-бързата връзка с планината. Да, виждаме я добре от всяка точка на града, но когато живееш в полите й и имаш лесен достъп до нея, усещането е съвсем друго.