През лятото много семейства търсят начини да прекарат повече време навън заедно. Независимо дали става въпрос за къмпинг, ден на плажа или езерото, или дори просто мотаене в задния двор, със сигурност ще се появи идеята за пикник!
Летните пикник храни са класическа част от сезона, но за съжаление, много кошници се пълнят с храни с високо съдържание на захар, мазнини и сол и не толкова с такива богати на важни хранителни вещества като фибри и протеини.
Затова сме подготвили списък с разнообразни храни от всички основни групи, които можете да включите в тазгодишното си лятно излизане:
Плодове: Диня, ябълки, банани, горски плодове, праскови и портокали са чудесно попълнение към всяка подготовка за пикник, защото са подходящи както за закуска, така и за десерт. Те са богати на витамини и минерали, включително витамин С, калий и фибри. Пресните плодове също имат високо съдържание на вода, което може да помогне да запазите вас и вашето семейството хидратирани през летните горещини.
Зеленчуци: Подобно на плодовете, зеленчуците са страхотно допълнение към вашия пикник или дори може да са звездите на шоуто! Възползвайте се от изобилието от пресни летни зеленчуци като ги сервирате под формата на салата или зеленчуци на скара. Включете тиквички, домати, лук, царевица, зелен фасул и чушки като вкусна гарнитура.
Съвет за безопасност на храните (1): Не забравяйте да изплакнете с хладка вода всички плодове и зеленчуци преди консумация.
Зърнени храни: Когато опаковате за здравословен пикник, изберете продукти, които са пълнозърнести, вместо обогатени. Пълнозърнестите продукти предлагат повече фибри и b-витамини, както и други минерали и антиоксиданти. Използвайте пълнозърнест хляб за сандвичи, кифлички и хамбургери, както и крекери вместо картофени чипсове.
Протеин: Много пикници често включват готвене на хамбургери, хотдози, пиле или морски дарове. Тези храни са източници на протеини, които помагат да се поддържате пълноценни, както и са важни за растежа и възстановяването на мускулите. Някои от тези храни (особено хамбургери и хотдози) могат да съдържат повече мазнини и натрий, затова потърсете смляно говеждо месо или изберете пуешки кюфтета за вашите бургери.
Когато готвите пилешко месо, използвайте пилешки гърди за по-здравословен вариант.
Не забравяйте, че месото не е единственият източник на протеини. Фасулът е чудесна вегетарианска опция и може да се сервира печен като част от салата или като съставка в бурито.
Съвет за безопасност на храните (2): Когато пакетирате бързо развалящи се месни продукти, уверете се, че са съхранени в охлаждащ контейнер, който да не надвишава температура от 4°C. Дръжте суровото месо отделно от сготвената храната като използвате други дъски за рязане, чинии и прибори.
Млечни продукти: Млечните продукти като сирене и кисело мляко са също важни за добре балансираното хранене. Можете да приготвите сирене, с което да гарнирате динята (много от нас обичат тази сладко-солена комбинация), а кисело мляко може да използвате като заместител на майонеза в ястия като картофена салата или макарони.
Съвет за безопасност на храните (3): Подобно на месото, млечните продукти също трябва да се съхраняват в хладен контейнер. Не забравяйте да държите млечните продукти отделно от суровите меса!
Не на последно място, важно е също да не забравяте да останете хидратирани по време на летния си пикник. Донесете много вода и я подсладете с малко пресни плодове, ако желаете.