River Park
EN

Работа от вкъщи: най-често срещаните грешки

Преди няколко месеца пренесохме работното си място у дома с ентусиазъм и изцяло положителна нагласа. Вярвахме, че всички ще бъдем продуктивни и с лекота ще съчетаем работата си с отдавна отлаган списък с интересни задачи. Няколко месеца по-късно вече знаем, че адаптирането към новия режим далеч не е лесно. Да, работата от вкъщи може да звучи добра идея, но истината е, че крие и някои рискове...

Несъмнено свикването с WFH (work from home) отнема време, но за щастие има и начини да ускорим процеса. И ако вече имаме бюро, офис стол и скромен опит с работата у дома, то е време да споделим и кои са най-често срещаните грешки.

Работа от 9 до 17 ч

Едно от първите неща, с които трябваше да свикнем, бе да фиксираме работното си време дори и у дома. Преминаването към работен режим е далеч по-лесно, когато стартира по едно и също време всеки ден. Но има и една малка подробност, която може да увеличи работоспособността ни: промяна на времето за работа. Ако работата ви в офис досега е била фиксирана в определен времеви период, то сега е моментът, в който може да експериментирате. Чувствате се пълни с енергия рано сутринта? Фиксирайте работния си ден от 6 до 14 ч. Вечерните часове ви носят повече вдъхновение? Няма проблем – „отидете“ на работа в късния следобед и останете зад бюрото до късно през нощта. Кога друг път ще имате тази възможност?

Никакво движение

Може да звучи банално, но придвижването до работното ви място е заемало значителна част от ежедневното ви движение. Работейки в дома си, ние сме лишени точно от това. В същото време съвсем лесно може да се „приковем“ към стола си и неусетно да прекараме деня си без никакво движение. Истината е, че от този омагьосан кръг се излиза трудно и то само със силна мотивация. Сложете си аларма и на всеки 2 часа ставайте за 10-ина минути. Денят ви е изпълнен със срещи? Ок, включете се през телефона си и излезте на разходка. А ако имате и собствен двор, не пропускайте възможността да подишате чист въздух в обедната си почивка.

Липса на граници

Работата от вкъщи може да се превърне в силно предизвикателство, ако не успеем да поставим точните граници у дома. Затова забравете работата от дивана или леглото! Нека те останат местата за вашата почивка. Може би вече имате обособен работен кът, в който се чувствате отегчени или ограничени. Огледайте се и открийте ново местенце, където да се отдадете на творческата част от работата ви. Добра идея е да бъде с красива гледка към планината, за да ви носи успокоение и вдъхновение.

Отвличане на вниманието

Всеизвестен факт е, че хаосът покачва нивата на стрес. У дома това усещане може да се увеличи многократно – все пак непрекъснато виждате нещата, които толкова време сте отлагали да свършите. Но може би ще бъде по-стресиращо, ако решите да пресадите онези цветя точно когато гоните важен краен срок? Със сигурност. Обърнете нагласата си и превърнете отлаганите домашни задължения в награда за добре свършената работа. Така ще бъдете мотивирани да отметнете по-бързо работните задачи и ще се чувствате по-удовлетворени, щом приключите с домашните.

Социални мрежи

Влизате в Instagram само за едно известие и изведнъж 30 минути от деня ви са отминали неусетно. Едва ли има човек, на когото подобна ситуация е непозната. Социалните мрежи и мобилните апликации лесно отвличат вниманието. Първата стъпка към справянето с този проблем е…. да си признаете, че го имате. Оттук нататък възможностите за поставяне на граници са много. Може да си отредите 15 минутна почивка следобед за социални мрежи или чат с приятели. Или дори да свалите някое приложение, което блокира известията и следи времето ви онлайн. Не забравяйте също така да следите единствено теми и профили, които ви интересуват.