River Park
EN

Минимализъм и как с негова помощ да се справим с бъркотията вкъщи

Нека бъдем честни - не винаги е лесно да поддържаме дома си подреден.
Особено, ако имаме деца. За това решихме да си помогнем със следните  трикове, на които минимализмът ни научи.


Минимализмът е концепцията за чистота, която ще ви помогне да поддържате дома си подреден и свободен от ненужни вещи, като това ще ви накара да обърнете внимание на тези предмети, които имат истинско значение за вас.

Тези от вас, които обичат да събират всяко бурканче, може би вече са с учестен пулс. Запазете спокойствие и нека се опитаме да видим какви ползи всъщност, минимализмът може да ни донесе.
Особено, ако желаете домът да ви носи настроение на спокойствие и място за релакс.


1. Спрете да отлагате.Колкото по-рано започнете да мислите в тази посока, толкова по-добре! Това правило важи за всичко в живота.
Не е нужно да  чакате нещо съдбоносно да се случи, за да ви покаже, че е време да действате.
Започнете от днес!
Колкото по-рано започнете да действате и да организирате живота и вещите си, толкова по-бързо ще забележите ползите от това.

2. Направете планНай-трудно е началото, тъй като лесно се концентрираме първо върху предмети, за които не сме взели категорично решение дали ги искаме все още в живота си. Тук ви съветваме да започнете с нещо малко, лесно и незабележимо. Например:

- Докато сортирате дрехите си за пране или ги подреждате в гардероба, започнете да отделяте тези, които вече не ви стават. Този сезон е подходящо време да превърнете почистването вкъщи в дарение, с което да помогнете на много хора.

- Докато приготвяте вечерята, разчистете хладилника от лепкавите бележки, които вече не са актуални. Това ще ви мотивира, защото ще разберете колко свършени задачи се отметнали.

- Изхвърлете подправките с изтекъл срок на годност докато зареждате солницата. Огледайте се и за “скрити” храни в консерва. Те също имат определена продължителност на живот. 

3. Определете кое наистина ползвате и дали ви трябваТова е предизвикателство за всеки. Не само за вас.
Начинът ни на живот и културата, са ни сформирали мирогледи за материалния свят, които трудно бихме могли да променим. Не e невъзможно. Иска се постоянство. Може да мислите за 3 основни неща:

- Дали си купувате дадена вещ, защото наистина ще я ползвате или просто в момента е “на промоция” ?

- Преди пазар си направете списък, към който да се придържате. Не купувайте нещо, ако не е предварително планирано.

- Избягвайте моловете или други големи вериги магазини. 

4. Поднесете идеята за минимализъм и на децата.Ако сте от хората, които имат малки деца, значи сте от онези семейства, на които им се налага да се справят магически с купищата разхвърляни играчки. А и никой не е казал, че разтребването трябва да е скучно. Превърнете го в игра.

- Подберете весела музика, която да отбелязва старта на занятието.

- Засечете време кой най-бързо си е прибрал нещата или е отбелязал, че би се разделил с тях.

- Не забравяйте да наградите победителя, но с нещо, което не обвързва ползването на нова вещ. Спокойно може да се насладите заедно на домашно приготвен сладкиш по повода.

5. Бъдете истински лидер в минимализма и този начин на живот!Това означава, че най-много вие трябва да следвате поставените правила и да давате пример на останалите как да се справят.
Това не е нещо, което се наизустява и не изисква концентрация. Напротив. Бъдете постоянни и не се отказвайте, ако не виждате напредъка веднага. Тези неща изискват време. Подарете си го! 

Интериорните решения на къщите в River Park, са вдъхновени от скандинавския стил в дизайна. Изчистените линий, светлите тонове, естествените материали, целят да придадат усещане за лекота, чистота, комфорт и релакс.
Приканваме ви да споделите в коментар какво вдъхновява вас и как бихте организирали дома си.