River Park
EN

Какво трябва да направим за градината си през пролетта!

Независимо дали става въпрос за градина, двор или обособен кът, който сте отделили в дома си, за да се радвате на зеленината, през пролетта има някои основни стъпки, които ще ви помогнат да направите мястото си за отдих още по-приятно.

Може би се досещате:

1. Оборка

Едно от първите неща, които трябва да направите е да изчистите местата, където са се събрали изсъхнали листа и клонки.
*Може да съхраните някои от тях и да ги използвате за забавление с децата си. Разберете как в една от предишните ни статии, където споделяме как да прекарате креативно и качествено време с малчуганите.
След като сте готови, идва време да разрохкате почвата около растенията. Това ще помогне да предотвратите появата на някои вредители. Още по-добре би било дапресадите цветята и да смените саксията им с по-голяма такава.. Ще забележите как растението ще се освежи в най-скоро време. .


2. ЗасажданеСега е подходящото време за посаждане и пресаждане. Ако се радвате на орхидеи и искате да ги запазите здрави, сега е моментът. Бъдете внимателни с тях, защото са крехки и капризни растения.
Ако сте от хората, които обичат подправки, ви предлагаме да си направите кът с мащерка, розмарин, магданоз, копър, босилек.
Избягвайте извършването на тези действия по обяд заради пряката слънчева светлина, която може да нарани листата.
Хубаво е да сте активни сутрин или късен следобед.
На едногодишните луковични и пролетно цъфтящи видове може да осигурите слънчево място с влажна почва. Чудесно навън биха се чувствали: калени теменужки, иглики, съсинки, ранни лютичета всякакви ароматни като кокичета, лалета, ириси, зюмбюли и др.


3. ПрисажданеКогато присаждате в саксия, е хубаво да знаете да не оставяте кухи пространства при поставянето на новата пръст. Опасно е за здравето на цветето.
Изберете подходяща саксия и дори малко по-голяма от предходната. Така ще дадете възможност на растението да порасне.
Също така внимавайте докато поливате присаденото цвете, за да не го наводните.


4. ТоренеАко се радвате на голяма градина и отглеждате не само  декоративни цветя, сега е моментът да прехвърлите в по-големите саксии резници и семена, които сте засадили през есента, преди да бъдат преместени в трайна почва.
Заедно с това подхранете с торове. Ако забележите загниване или сечене на разсада - намалете поливането и преместете саксиите на непряка слънчева светлина.
В края на април е добре да се добавят органични торове с високо съдържание на азот в почвените площи с многогодишни цветя. След това е важно да се разхлаби почвата около трайните насаждения.


5. РезитбаПодсигурете кислород на корените като редовно разрохквате почвата на растенията в градината. Това ще ги снабди с повече кислород, който да стига до корените им. Преглеждайте балконските цветя за прецъфтели краища и щом се появят такива, ги отстранявайте, тъй като са инкубатор за болести и вредители. Кoгато видите, че растението е напъпило, е желателно да го подхраните, за да стимулирате появята на още нови пъпки, които да разцъфнат и украсят градината ви. Използвайте топлите дъждовни дни, за да изкъпете цветята.

В проектирането на River Park освен в изграждането на подходящ дом, наблягаме на заобикалящата природна среда. Точно затова сме запазили повече от 75% растителност на територията на комплекса, като сме планирали допълнително засаждане и облагорадяване на пейзажа.


Споделете в коментар снимки от вашите любими растения.