River Park
EN

Как да работим ефективно от дома за първи път? Изпробвайте тези най-добри практики, за да останете фокусирани, вдъхновени и свързани.

През последните няколко седмици много компании разшириха политиките си за работа от дома за служители, които могат да бъдат изложени на риск от  коронавирус (covid-19). Всъщност, работата от вкъщи е във възход за много хора от творческите индустрии, не само за фрийлансъри.

Home office срещу работа в офис

За творците предимства има както работата вкъщи, така и в офиса. Работейки в креативен офис, вие лесно можете да си сътруднчиите с един бърз brainstorming, например. Но работейки от вкъщи, трябва да потърсите други източници на вдъхновение.

За онези, които току-що започнахме да работим от вкъщи, ще очертаем някои най-добри практики, които помагат да останем мотивирани.

Съвет №1: Съпротивете се на желанието да започнете да работите в момента, в който се събудите

Когато спите до телефона, който ви свързва директно с офиса, благодарение на приложения за комуникации, като Slack или Google Hangouts, може да се изкушите да се потопите в работата си веднага, щoм се събудите. Но това не е най-ефективният начин да започнете деня си. Не само не си давате време  да се събудите, но и преминавате направо от активна почивка към мисловен процес. Това определено не разпалва креативността.

Съвет №2 : Облечете се така, все едно отивате в офиса

Не е нужно  много - една чиста риза, удобни панталони и приготвянето за деня ви прави света различен. Не само добивате усещането, че сте излезли от дома си, но и вашите колеги ще ви харесат, когато се появите на видео срещата, изглеждащи като професионалисти и готови да започнете работа. Сложете любимия си чифт обеци или онзи любим пуловер, нещо, което ще ви инспирира  да творите.

Съвет №3: Изчистете пощата си и се отървете от всички известия

Започнете на чисто, за да започнете да мислите творчески и да работите върху нови или съществуващи проекти, без да се притеснявате за нещо, което се нуждае от вашето незабавно внимание.

Съвет №4: Направете си професионално работно кътче

Когато работите от вкъщи може да е доста изкушаващо да работите от най-удобното място във вашия дом. Често това е  диванът, но повярвайте: гърбът ви ще ви благодари, ако избягвате дивана на всяка цена.

Създайте работно пространство, в което личи, че сте излезли от ежедневния си домашен живот и работите. Разбираемо е, че може да нямате на разположение офис в дома си или дори стая, в която да можете да се отделите. Но може да имате любимо кътче, което ви вдъхновява.

Това може да е малко бюро в спалнята ви. Поставете свещ с любими аромати, огромна бутилка вода, която ще ви помогне да се хидратирате, растение за добавяне на малко кислород към въздуха и любимите ви бележник и химикалка. Намерете място, където се чувствате удобно и фокусирани, където преминавате в работен режим, вместо в домашен.

Сложете нещо професионално зад гърба си, когато се появявате във видео разговори с колеги, независимо дали това е стена в един цвят или библиотека с книги. Не искате разхвърляно легло на заден план, когато разказвате най-новия си проект, нали?

Съвет №5: Офис забавления? Добре дошли в домашни условия

Ако се чувствате сякаш сте заседнали в креативна дупка, може да ви е от полза да нулирате малко времето за себе си. Правете 60-секундна медитация, петминутна йога рутина или разходете кучето около блока. Избягайте от работното си мислене само за момент, за да се преориентирате върху задачите, които трябва да изпълните. Въпреки че може да не сте в състояние да участвате в служебни забавления, работата вкъщи може да има своите предимства.

Съвет №6: Напишете своите намерения за деня

Да работите home office означава да се самомотивирате. Може да минат часове, преди да говорите с колега. Или може би работите напълно независимо. Едно нещо, което  помага да се концентрирате и мотивирате, е да направите списък и след това да го номерирате  приоритетно кои задачи трябва да се изпълнят.

Списъкът със задачи е чудесен начин да проверите какво правите и да се мотивирате да продължите. Често забравяме колко работа вършим в един ден, когато работим от вкъщи. Не се страхувайте да запазите контролен списък на всички неща, които постигате за един ден. Гарантираме, че вероятно е повече, отколкото си мислите.

Съвет № 7: Общувайте онлайн с колеги и фрийлансъри

Ако творите в домашна среда, създайте начин за комуникация с колегите. Използвайте приложения за комуникация в офиса като Slack или Basecamp, за да поддържате връзка с хората, с които работите. Не се страхувайте да изпратите забавно мемо или две, за да развиете връзки, дори с колегите си в чужбина.

Ако сте фрийлансър и нямате специален екип,  потърсете групи на свободна практика, от които можете да бъдете част във вашата творческа индустрия. Има много клубове и ресурси, създадени за фрийлансъри, където да се срещат и споделят съвети за това да останете мотивирани, свързани и да изградите бизнес.

Съвет № 8: Ако се мъчите да се съсредоточите, потърсете помощ

Може да четете това, защото временно се налага да работите от вкъщи, потенциално поради заплаха от коронавирус (COVID-19). Ако случаят е такъв, това е съвсем ново преживяване, което предстои да предприемете и то може да бъде доста натоварващо.

Въпреки че този списък с най-добри практики за работа от дома може да бъде полезен за някои от вас, всеки работи по различен начин и е важно да проучите и откриете какво работи най-добре за вас.