River Park
EN

Как да накараме домът ни да изглежда по-просторен? 10 съвета за аранжиране на мебелите ни вкъщи

Всеки, който притежава мебели се е сблъсквал с този въпрос: Кой е най-добрия начин да ги подредим? А когато пространството не достига, отговорът на този въпрос става по-сложен.

За щастие, ние изготвихме списък с 10 насоки, който да ви помогне.

Всичко се свежда до това да накарате окото да възприема повече пространство. Ако мястото не ви достига, но не искате да се лишите от някоя скъпа вещ, накарайте очите ви да възприемат пространството по друг начин. 

Помислете за функцията

Каква е основната цел на стаята и колко хора ще я използват? – това са въпросите, с които трябва да започнете, когато планирате да пренаредите мебелите у дома. Взимайки това в предвид, ще ви помогне да приоритизирате мебелите.

Приоритизирайте големите мебели

Помислете къде най-големите мебели (легла и дивани) се вписват в стаята. Започнете с тях и позиционирате по-малките парчета около тях. В спалните оставете поне половин метър между страната на леглото и стената, и поне един метър между леглото и вратата.

Помислете за оформлението

Симетричното оформление ще даде на стаите официално усещане, докато асиметричното – по-небрежно. Това е особено важно за трапезарията. Правилното подреждане на мебелите може да помогне да направите всяко помещение функционално и съгласувано, независимо от размера.

Придържайте се към посоката на движение в дома

Помислете си къде из дома най-често минавате на дневен ред и се постарайте да няма мебели и други елементи, които да ви се препречват. Пазете пътеките далеч от препятствия и насочете движението около местата за сядане – не през тях. Не блокирайте местата, от които минавате с големи мебели, ако можете да го избегнете.

Добавете елементи с ресни

Ресните могат визуално да издължат една стая. Когато ресните са със силно контрастиращи цветове и изравнена ширина имат разширяващ ефект. Изпробвайте нещо малко като килимче или бъдете смели и си вземете диван. За най-добри резултати ви съветваме да се уверите, че линиите на дизайна са подравнени по дължина със стаята.

Заложете на стъкло

Вместо да „затваряте“ стаята си, използвайте стъклени врати или отворени рафтове. Това ще изтегли окото назад, което ще създаде дълбочина. Плюс това, знанието, че вашите предмети са изложени на преден план ще ви направи особено старателни за поддържането на организация.

Отразявайте стаята

Поставете огледала на стратегически локации. Това ще спомогне за илюзорно разширение на стаята, огледалата не само рефлектират образа, но и светлина, и цветове.  Създадената дълбочина ще направи стаята да изглежда по-голяма. Просто се уверете, че това, което отразявате е визуално привлекателно.

Закачете декоративните елементи по-ниско

Закачате картини и снимки малко по-ниско на стената, отколкото обикновено. Това ще създаде впечатление за по-висок таван и ще накара една стая да изглежда по-голяма. Друг лесен трик, който насочва вниманието към тавана (и кара прозорците ви да изглеждат по-големи) е да позиционирате стратегически завесите над и малко по-широко от краищата на прозорците.

Организирайте Вашите рафтове по цветове

Мозъците ни са склонни да виждат претрупване в оживени пространства, но един лесен начин да направите пространството си по-изящно и в резултат на това, по-просторно, е да организирате рафтовете по цвят и да подредите декоративните елементи като книги или съдове, които си приличат един до друг.

Поддържайте пода видим

Докато килимите служат и като защита на вашия под, лишаването от тях може да накара стаята да изглежда по-просторна. Ако искате да предпазите пода от зацапване, когато имате гости, просто ги накарайте да си свалят обувките си.

Променете осветлението

Вместо да имате един източник на светлина от надземно осветление, използвайте лампи и ги подредете из стаята. Очите се привличат към различни ъгли на стаята, като светлината запълва тъмните пространства.

 

Що се отнася до подреждането на стая, опитът и грешките са част от процеса, но няколко съвета и насоки могат да ви помогнат да направите стаята си да изглежда просторна и функционална много по-бързо.