River Park
EN

Как да се върнем обратно към корените?

Кратки съвети за отглеждане на цветя в домашната ви градина

Животът в условия на карантина може и да не изглежда най-доброто време да започнете нови занимания, но по някакъв начин това се случва естествено. Отглеждането на цветя още от семенца в домашна среда е начин да повдигнете духа си и да се разсеете, през иначе еднообразното ежедневие. Ако включите и децата, плюсът на това да опитате нещо ново със сигурност надвишава  минусите.

Градинарството е релаксираща физическа активност, с която хората от всички възрасти могат да се наслаждават, без изобщо да  напускат дома си. Родителите, които се занимават с градинарство, често въвеждат децата си в заниманието, докато други семейства могат да го възприемат като хоби, което те учат и  правят заедно. Преди да посадим първото цвете обаче, трябва да изберем подходящия вид, да подготвим  почвата и да разберем как правилно да се грижим за него.

Посейте едногодишни цветя  в градинката или направете градската тераса един малък цветен оазис.


Разгледайте мястото - било то балкона или пък градинката. Нарисувайте в съзнанието си любимите ви цветове в отделни петна. Ако харесвате червения цвят или  пък фуксия - вашият избор би могъл да е зоналното мушкато или каскаден сакъз. Богатият им цъфтеш и относително лесно отглеждане ги правят едни от най-предпочитаните цветя за дома. Ако искате слъчнево жълто и горещо оранжево - защо не се спрете на невен, латинки или пък циния?  Лилавият цвят на аристократизъм може да постигнете с каскадна или кралска петуния. Петунията има  водопад от цветове във вид на фунийки с изключително декоративна стойност. Цъфти от май до късна есен и вирее добре на слънчеви места.  За да  създадете и леко тропически облик на вашата градина, защо не добавите няколко кактуса? Веднъж след като вече знаете багрите, които искате да постигнете във вашата градина е време за садене.

Повечето цветя се нуждаят от 6-8 часа слънчева светлина  всеки ден. Затова трябва да наблюдавате двора/терасата си през целия ден, за да разберете кои петна получават пълна слънчева светлина и кои частична или пълна сянка. Не се отчайвайте, ако теренът ви е до голяма степен сенчест. Няма да можете да отглеждате рози на сянка, но много други растения (напр. Папрати и хоста) го обичат. Тази стъпка е важна, за да гарантирате, че вашите растения получават необходимата си светлина, за да могат да процъфтяват. Проверете етикетите на пакетчета със семена,  да разберете колко слънце изисква всяко растение.

Подгответе почвата

Колкото по-плодородна и ронлива е почвата, толкова по-добре ще растат вашите цветя. Почвата ви може да е прекалено влажна, лоша и безплодна или твърде кисела или алкална. Решението често е просто: добавете органична материя. Добавете 2- до 5-сантиметров слой компост, изгнили листа, изрезки от суха трева. Във външните градини земните червеи ще свършат по-голямата част от работата по смесване на хумус с почва. А за тези от вас, които не разполагат с двор, добра и готова за садене почва се предлага и он-лайн от големите хипермаркети.

Обработетете почвата 

Работата с почвата е от съществено значение за подготовката на лехи за сеитба или засаждане, тъй като позволява на корените да проникват по-лесно в почвата, за да имат достъп до вода и хранителни вещества. Има два метода: обработка и копаене.

Копайте само когато почвата е достатъчно влажна, за да образува хлабава топка в юмрука си, но достатъчно суха, за да се разпадне, когато я пуснете. Използвайте остра лопата или мотичка, за да обърнете внимателно горните 8 до 15 см  пръст, смесвайки едновременно с органичната материя.

За да предотвратите навлизането на плевелите и влагата, покрийте почвата с няколко инча мулч.

Преди да засеете избраните семенца загладете и леко притиснете повърхността на почвата. Целта е семената да попаднат на еднаква дълбочина. Ако садим в съдове-разпръсваме семената хаотично, а ако го правим в градина - подготвяме редове или гнезда. Ако семенцата са съвсем малки, не ги покривайте, а просто поставете отгоре им тъмен лист хартия, който ще махнете веднага, шом поникнат.

Не забравяйте да прочетете пакета със семена за информация за времето, дълбочината и разстоянието на засаждане. Винаги поддържайте семената и разсада влажни, но не и мокри, защото могат да изгният.

Разсадът никога не трябва да се оставя да изсъхне, затова поливайте ежедневно. Намалявайте, когато растенията станат по-големи. След това, колко често трябва да поливате, зависи от почвата, влажността и валежите; въпреки че веднъж седмично е добро място за начало. Глинената почва изсъхва по-бавно от пясъчната. Слънчевите, ветровити условия изсушават почвата по-бързо от хладно, облачно време. Все още не сте сигурни? Почувствайте почвата на 3 до 6 см. под повърхността. Ако ви е сухо, е време да поливате. Водата трябва да проникне бавно и дълбоко, така че да накисва, вместо да изтича. За да сведете до минимум изпарението, поливайте рано сутринта.

Вашата градина започва да расте. Помогнете й да достигне пълния си потенциал, като редовно  поливате цветята. Издърпвайте бурените преди да станат едри. Отървете се от мъртва, умираща и болна растителност. И не забравяйте да спрете и да помиришете!