River Park
EN

Как съвременните технологии променят индустрията за недвижими имоти

С развитието на Интернет на нещата (IoT), индустриите, които разчитат предимно на човешкия фактор, започнаха да се трансформират. Въвеждането на нови технологии позволява на много компании да освободят ценно време и ресурси за бъдещото си развитие.

Такава тенденция се наблюдава и в сферата на недвижимите имоти, където  независимо дали сте купувач, наемател или агент, гледането и търсенето на жилища онлайн се е превърнало в норма. Нека разгледаме различните технологични иновации в индустрията и ефектите, които имат върху потребителите и предприемачите.

Виртуална реалност (VR) и добавена реалност (АR)

Вече можете да направите 3D обиколка на жилището, което искате да видите без да се налага да ходите физически до него. VR или виртуалната реалност позволява преживяване от типа “проба преди покупка”. Благодарение на кадри, придобити с помощта на дронове, 360° камери и 3D технология, вече може да се потопите виртуално в мечтания си дом. 

AR или добавената реалност е инструмент, който се счита за продължение на добре познатата виртуална реалност. Сред нейните предимства в бизнеса с недвижими имоти е дигиталното обзавеждане. Освен че можете да разгледате площта на потенциалния си нов дом, добавената реалност позволява да видите и как ще изглежда той обзаведен с вашите или въображаеми мебели. Този тип технология набира все по-голяма популярност сред купувачите, предоставяйки им точна картина на бъдещото им жилище. 

За да се уверите в предимствата на тези технологии ви предлагаме да надникнете в една от просторните къщи близнаци на Ривър парк. Благодарение на 3D технологията можете да се разходите детайлно из всички кътчета на къщата, а добавената реалност помага не просто да си представите как ще изглежда домът обзаведен, но и да усетите уюта, който създава съвременният интериор. 

Информационно моделиране на сгради

Building Information Modelling (BIM) или информационно моделиране на сгради е иновативна технология, която позволява на проектантите и инвеститорите на недвижими имоти да представят визията на своите проекти пред потенциални купувачи преди тяхното реално изграждане. Употребата на тази технология позволява на архитектите да разработят 3D модел на жилищната сграда или комплекс, като това дава на инвеститорите и бъдещите купувачи по-реалистична представа за това какви биха били размерите, структурата, дори осветлението на даден проект. Тази практика позволява по-ясно усвояване на площта, като същевременно може да ускори процеса за взимане на решения при покупка или наемане. 

Освен за улеснение на процеса по взимане на решение за покупка или наем на жилище, от иновативни технологии можем да се възползваме и за

Умно управление на дома
Интелигентните устройства за умно управление на дома са все по-често срещани в днешно време. Те са част от Интернет на нещата (IoT), което представлява система от взаимосвързани устройства, чиито данни се предават през мрежата. 

Пример за това са умните звънци и брави, които осигуряват повишено чувство за сигурност на живущите, като без приближаване показват кой е пред входа на жилището. Прилагат се и за наблюдение при потенциални рискове за сигурността.  

Друг такъв механизъм за управление са умните термостати, които променят стайната температура в зависимост от вашите предпочитания. Основните им предимства са свързани с възможността за дистанционно управление, например от смартфон и въвеждане на автоматични процеси за регулиране на температурата, което значително намалява разходите за отопление.

Съвременните домове си служат и с устройства, които могат да се свържат с  Wi-Fi и да се управляват чрез гласови команди, например Amazon Alexa и Google Nest, познат още като Google Home. Те са мултифункционални, като позволяват на потребителите различни видове дейности от слушане на музика и новини до контролиране на домашни уреди с гласова команда. Лекотата, с която се използват, внася допълнителен комфорт и улеснение в дома. 

В заключение може да добавим, че технологичният напредък в последните няколко години оказва положително въздействие върху индустрията на недвижимите имоти, като подобрява цялостното преживяване на търсещите нов дом. Освен че придобиват ясна представа за пространството на бъдещото си жилище, потенциалните купувачи могат да се облагодетелстват и от домашните смарт устройства на по-късен етап, когато се нуждаят от допълнителни удобства за своя дом.