River Park
EN

Как да живеем по-екологично? Съвети за дома

Много хора свързват екологичния начин на живот с неудобни и скъпи промени, а всъщност съществуват не малко възможности за бюджетни и лесни корекции, които могат да се направят в дома, за да се живее по-екологично.

Специалистите препоръчват да се започне с по-малки стъпки, с които още от тази вечер, утре или от този уикенд, да превърнете дома си в едно по-природосъобразно място. Ето и няколко препоръки:

Кухня

Използвайте тенджери под налягане – инвестицията в това кухненско пособие е не само в услуга на вас, но и на околната среда. Тези тенджери намаляват времето за готвене с цели 70%, което означава по-малко изразходвана енергия за приготвяне на любимите ви ястия.

Ако все пак ви е трудно да намалите употребата на фурната, можете да се възползвате от друг трик – използвайте двете нива в нея едновременно, за да печете и загрявате храната си. Опитайте и да сведете до минимум отварянето на вратата на фурната за проверка на ястието, докато го приготвяте. Защо? Температурата във фурната може да падне до 65° при всяко отваряне до 30 сек.

Друга промяна, която можете да въведете в кухнята е, да не изплаквате предварително съдовете си. Ако у дома имате миялна машина, енергоспестяващите експерти съветват да не миете съдовете си преди да ги поставяте в нея, защото това е загуба и на вода, и на време. Вместо това, изстържете останалата храна и поставете съдовете си направо в машината.

Банята

Един от най-лесните трикове, който да приложите в банята, е свързан с промяна в навика при миенето на зъбите. Просто запомнете: следващия път, когато си миете зъбите, не оставяйте водата от чешмата да тече. По този начин ще спестите до 182 литра седмично.

Друг метод за спестяване на вода в банята е подмяната на душ главата с такава с по-ниско налягане. Интересен факт е, че четиричленно семейство може да спести до 160 000 литра вода годишно само с тази малка промяна.

 

Хол

Искате да спасите планетата за секунди? Просто изключете щепсела. Най-лесният начин да намалите потреблението на енергия е да изключвате електронните уреди, които не използвате. Осъзнаваме, че изваждането на всяка лампа и зарядно от контакта при излизане от вкъщи може да е досадна задача, губеща времето ви, затова предлагаме да използвате удължители с няколко разклонения и да включите уредите си към тях. Така когато излизате ще се налага да изключите само едно копче.

 

Спалня

 

Ако сте от любителите на приятни аромати в спалнята, защо не изпробвате еко-продукти? Вместо да си купувате аксесоари, които придават приятен аромат на стаята, но са пълни с химикали и синтетични съставки, заложете на изцяло естествени етерични масла. Може да си вземете и освежител за въздух.

Друга промяна, която можете да въведете в спалното помещение, е да смените чаршафите. Потърсете такива от органичен памук. Защо? Органичният памук се извлича чрез безвредни за околната среда методи. Той не съдържа вредни химикали и се отглежда без използването на пестициди.

 

Среда и начин на живот

 

В основата на воденето на по-екологичен и природосъобразен начин на живот е и средата, в която живеем. Връзката с природата е основна ценност зад проекта Ривър парк и неслучайно в изграждането му са заложени различни екологични решения.

Едно от тях е оборудването на всички къщи със соларни панели като допълнение към отоплителните им инсталации. Панелите ще бъдат монтирани на покривите на всяка сграда. Те освен екологично, са и изключително икономично средство, тъй като преработват слънчевата енергия и я превръщат в електричество, което през лятото и пролетта може да осигури голяма част от топлата вода, която консумирате.

Друго екологично решение, приложено в Ривър Парк, са гаражите. Актуалната тема за мръсния въздух и изгорелите автомобилни газове провокира все повече хора да избират хибриди или изцяло електрически автомобили. Затова и всеки гараж в Ривър парк ще е оборудван с контакт за зареждане на електрически автомобил.

Малките промени могат да доведат до големи резултати. Дори да приложите само една от гореспоменатите практики, пак ще сте една крачка по-близо до живеенето на по-зелена планета.