River Park
EN

Новогодишни обещания: как да ги спазим

Традицията повелява да започнем новата година с поставяне на нови цели. Идеята да си дадем обещание за поне една положителна промяна в ежедневието ни е много примамваща, но истината е, че спазването им далеч не е толкова лесно, колкото ни се иска…

Възможно ли е да спазим новогодишните си резолюции през цялата година? Убедени сме, че може – с правилната нагласа и няколко изпитани трика на помощ.

Подготовката

Преди да избързаме с поставянето на големи цели, е добре да се поинтересуваме за това как се формират навиците. Изграждането на навиците е любима тема на изследователите от години. Съществуват редица изследвания за това как се формират и как можем да наложим промяна им в ежедневието си. За щастие техните изводи заемат почетно място в популярната литература. Сред бестселърите в тази категория се нареждат книги като „Силата на навиците“ на Чарлс Дюиг и „Атомни навици“ на Джеймс Клиър. Освен че дават яснота върху формирането на навиците от научна гледна точка, те предлагат и практически съвети, приложими в ежедневието.

Целите

Често в началото на годината си пожелаваме „да свалим няколко килограма“, „да бъдем по-продуктивни“ или „спортуваме по-често“. Къде си крие проблемът? Отговорът е съвсем лесен – липсва конкретика. Вместо да си поставяме амбициозна и голяма цел, добрата практика е да вникнем в детайла. Така лесно можем да откроим непостижимите цели и да се фокусираме върху нещо по-реалистично и лесно за постигане. Вместо „повече спорт“ си пожелайте конкретен брой тренировки в седмицата или месеца. Вместо да си поставите цел да бъдете по-продуктивни, проучете различни практики и ги вмъкнете в програмата си. По този начин ще превърнете желанията си в конкретни действия, които лесно да се приложат на практика.

Планиране

Правилното планиране на резолюциите е ключ към тяхното реализиране. Добра практика е да разбием големите цели на малки части, които да заложим за постигане в определи кратки срокове. По този начин ще имате усещане за успех и ще поддържате мотивацията си през годината. А как да направите проследяването лесно? Това зависи изяло от вашите предпочитания. Ако обичате да водите записки, избере красив планер или календар – например Moleskin или Bullet Journal за любителите на класиката, или пък Remindart за по-романтично настроените. За тези, които не се разделят с електронните си устройства, има много приложения, които ще свършат работа.

Ангажирайте се

Често пренебрегваме обещанията, които даваме сами на себе си. В много случаи това се променя, когато заявим целите си на глас или пред близък човек. Освен че ще ви помогне да приемете ангажимента по-сериозно, това може да ви донесе съпричастност, подкрепа, а защо не и съмишленици! Така че бъдете смели – споделете целите си в социалните мрежи, лично на семейството си или директно с приятелите си!

Уроци от миналото

Вече знаем, че това няма да е първата година, в която си поставяте новогодишни резолюции. Но дали досега успявахте да се придържате дори и след минаването на Св. Валентин? Ако сте били успешни досега, то със сигурност може да се възползвате от приложените практики. Но в случай, че не сте имали успех – не губете надежда, а се опитайте да извлечете ползи. Върнете се към миналогодишните си цели и се замислете какви са били причините да не ги изпълните. Това ще ви помогне да планирате изпълнението по нов начин, без да повтаряте старите грешки.

Без значение пред какви цели се изправяте, е важно да запомните, че те не се случват изведнъж. Бъдете постоянни, защото дори и най-малката стъпка ви приближава до крайната цел повече, отколкото липсата на движение.