River Park
EN

Интериорен дизайн: Какъв е подходящият стил за Вашия дом?

Обзавеждането на дома е една от най-вълнуващите стъпки по пътя към мечтания дом. Но колкото приятна, толкова и отговорна е тази задача. От избора на стенни и подови настилки, през мебелите, до най-дребните декоративни елементи, обзавеждането на дома изисква много внимание и планиране.

Ако обаче изпитвате затруднения при избора на стил за дома си или не сте съвсем убедени къде е границата между винтидж и бохо, то днешният пост е точно за вас! В него ви представяме едни от най-популярните стилове в интериорния дизайн, от които смело да почерпите вдъхновение и в обзавеждането на вашия дом. Enjoy ????

1.      Индустриален стил

Както подсказва името му, индустриалният стил e вдъхновен от складовете и големите промишлени сгради. Създава специфично усещане за незавършен строеж, а преобладаващи са естествените материали като желязо, стомана, бетон, тухлени зидарии, дърво.

Индустриалният интериор се придържа към топлата, неутрална цветова гама, получена от основните материали - дърво и метали. Можете да добавите акцент от едно или две абстрактни произведения на изкуството или фотографията, които да внесат щипка цвят към иначе неутралната сиво-кафява палитра.

Индустриалният стил напомня за градската атмосфера и най-добре бихме го характеризирали като изчистен, мъжествен и минималистичен.

Определено този стил на обзавеждане не е препоръчителен за малки къщи или апартаменти, тъй като изисква просторни помещения, за да се създаде усещането за големи промишлени сгради. Ако все пак искате да придадете индустриален стил на вашия дом, може да го направите чрез леки детайли - декоративни елементи от суров метал, метален рафт за книги, тухлена стена или висящи метални осветителни тела, например.

2.      Скандинавски стил или какво се крие зад датското Hygge

Скандинавският дизайн отдава почит на простотата на живота, демонстрирана в скандинавските страни. Въплъщава стремеж към функционалност, ефективност и изчистени линии. Скандинавският стил постига перфектен баланс между минимализъм, ефективност и уют.

Този интериорен стил се характеризира с органични материали, орнаменти и изчистени детайли. Цветовата палитра плува в черно и бяло най-често в комбинация със сиво и синьо. От време на време се срещат и цветни нюанси за акцент, вплетени най-често чрез текстил – например малко одеяло или килим.

Скандинавският дизайн на мебели често се позиционира като произведение на изкуството, въпреки че е прост и изчистен. В мебелите има функционалност, но и много интересни визии. Силуетите и контурите са по-заоблени и извити, което заедно с органичните текстури създава много по-уютна атмосфера дори в най-голите оформления и аранжировки.

Просторното, естествено осветление, по-малко аксесоари и функционални мебели най-точно характеризират този тип интериор.

3.      La Vie Bohème

Бохемският стил се свързва със свободомислещи и свободолюбиви хора, които изразяват своята лична философия на живот, необвързани с каквито и да било норми на съвременното общество. Тяхната изключителна индивидуалност се проявява дори в интериора на домовете им. Така уникални, буйни и ярки, тези интериори раждат специфичния дизайнерски стил, известен като „бохо“ или „бохо-шик“.

Той позволява пълна свобода и силна индивидуалност в изразяването на лични вкусове. Интериорите в бохо стил се характеризират с уникални и изненадващо стилни комбинации от предмети, форми, аксесоари и цветове, които на пръв поглед нямат нищо общо. Този еклектичен стил може да включва лъскав полилей, съчетан с износен персийски килим и ратанов стол от средата на века. В рамките на бохемския стил важи максимата „всичко си отива, стига да ви харесва“.

Бохемските домове могат да включват както винтидж мебели и осветителни тела, екзотични текстил и килими, така и антики от битпазари или сантиментални предмети от пътувания. Характерни са всякакви пуфове, барбарони и удобни кътове за почивка, вази и стъкленици, аранжирани с декоративни растения, както и леки и ефирни завеси.

4.      Винтидж

Противно на общоприетото мнение, винтидж стилът не означава да пресъздадете битпазара у дома. Не всичко старо има ретро чар ????. Винтидж стилът е чудесно решение за ловците на съкровища, колекционери и ценители на ретро стила. Твърди се, че единственото ограничение при този стил може да бъде само въображението ви.

Винтидж очарова и вдъхновява със своя свеж поглед към миналото. Корозиралата стомана, остарелите и дъски или захабени мебели ни връщат назад във времето, като придават един уникален по рода си чар и уют на дома. Духът на индустриализма е вплетен в топлината на естествените материали.

Цветовете в интериора са обикновено в светли и неутрални тонове, като и тук се използват ярки и живи цветове за акцент и въздействие. Декорът във винтидж интериора издига естетиката и внася изискана елегантност във всяко помещение.

5.      Арт Деко

Стилът се ражда през 20-те години, за да предложи нова естетика за ново време. Ако си падате по пищните и богато украсени визии, това връщане назад към тези години може би е най-подходящо за вас. Интериорният дизайн в стил арт деко е истински пир на сетивата – разкошен, елегантен, бляскав и лъскав.

В основата си този стил следва реда и симетрията, като линиите и геометрията поемат отговорността за дизайна и композициите. Открива се игра на шарки и форми, отекваща в лъскави хромирани и месингови детайли, гланцирани покрития, лакирано дърво и изобилие от стъклени и огледални елементи.

Интериорът в стил Арт Деко се отличава и със специфичното осветлението и атмосферата, която се създава чрез комбинация от светлина на различни нива.